- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Panino – ideeën voor Italiaanse sandwiches
Wat eet een bouwvakker in Napels 's ochtends vroeg? Een panino! Wat nemen leerlingen op Sicilië mee naar school voor de lunch? Een panino! Wat eet een nachtbraker in Rome of Milaan 's avonds laat als tussendoortje? Een panino! Hier zijn drie snelle panini-ideeën die echt heerlijk smaken.

Spuntino betekent snack met panino
Panino is een populaire snack en streetfood in heel Italië. Ze worden gegeten in alimentari winkels of gekocht in kleine kraampjes genaamd chiosco, die in elke grote stad te vinden zijn. De witte, altijd kleurrijke, verse en heerlijke panini worden gestapeld achter grote glazen ruiten en worden traditioneel doormidden gesneden.


Naast klassiekers als prosciutto provola (ham en kaas) of salame provola (salami en kaas) kent de verbeelding van panini geen grenzen. Er zijn echter geen regels voor DE Italiaanse panini. De vullingen en vormen variëren per regio. Noord-Italianen gebruiken graag ronde focaccia of vierkante ciabatta als brood en beleggen het met verse ricotta, rucola en de typische Toscaanse venkelsalami finocchiona of met de klassieke porchetta, een goed gekruide specialiteit van geroosterd varkensvlees. In het zuiden van Italië vind je vaak het gesneden broodje pane mafalda belegd met capocollo, pecorino en groenten zoals champignons of verse tomaten.
3 recepten voor Italiaanse sandwiches
We presenteren je nu heerlijke ideeën over hoe je thuis kunt genieten van een lekkere boterham in Italiaanse stijl. Ze zijn heel snel te bereiden. Je hebt alleen de juiste ingrediënten nodig, zoals knapperige ciabatta, prosciutto, mozzarella en co.
Onze eerste suggestie is een klassieker, een ciabatta belegd met salami, ham, mozzarella en rucola. De tweede variatie is een Italiaanse interpretatie van een steak sandwich, belegd met plakjes gebakken bistecca en tomaten. Aan het einde van het artikel vind je een broodje uit de pan, met romige gesmolten Taleggio kaas.
Recept voor Panino classico

- 1 Mozzarella, in plakjes gesneden
- 100 g Parmaham
- 100 g Italiaanse salami
- 1 Vleestomaat, in plakjes gesneden
- 50 g Rucola
- 100 g Pesto Genovese
- 4 Ciabatta broodjes
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Snijd de broodjes open en besmeer de onderkant met pesto.
- Step 2Beleg elke bodem met rucola, plakjes tomaat, mozzarella, parmaham en salami. Dek af met het brooddeksel, klaar.
Recept voor Panino alla steak sandwich

- 250 g Tagliata van Manzo
- 1 Glas Pesto Rosso
- 1 Vleestomaat
- 4 Slabladeren
- 4 Ciabatta broodjes
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Snijd de broodjes open. Besmeer de onderkant met pesto rosso en beleg met een gevouwen blaadje sla.
- Step 2Zet een pan zonder olie op het fornuis en laat goed heet worden.
- Step 3Schroei het vlees vervolgens op hoog vuur dicht met een beetje olijfolie. Gedetailleerde instructies over hoe je de biefstuk perfect bakt, vind je hier in de blog. Voer het woord “steak” in het zoekvak in.
- Step 4Snijd de gebakken biefstuk in reepjes en verdeel ze over het brood. Bedek met een laagje tomaat en leg het deksel op het broodje. Klaar.
Recept voor Panino Formaggio

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Snijd de Taleggio in plakjes. Pluk de basilicumblaadjes van de steel.
- Step 2Bedek één plak met de kaas en de blaadjes. Leg de tweede plak erop als deksel, vouw om en druk goed aan.
- Step 3Zet een pan op het fornuis en verwarm op laag vuur.
- Step 4Giet de olijfolie in de pan en bak het brood aan beide kanten goudbruin.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment