- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Mediterrane aardappelsalade – met azijn en olie
Waarom serveer je je aardappelsalade niet met een Italiaanse twist? Traditionele aardappelsalade alla azijn en olie wordt een heel elegant gerecht met jonge olijfolie en witte balsamicoazijn. Zwarte olijven, basilicum en pecorino maken de smaak fris en pittig. De mediterrane aardappelsalade is gemakkelijk en snel te bereiden. Probeer het eens!

- 800 g Aardappelen, wasachtig
- 200 g Zwarte olijven, ontpit
- 100 g rode uien
- 200 g Pecorino
- 30 Blad Basilicum
- 1 Convenant Peterselie, glad
- 150 ml Olijfolie , extra vierge
- 50 ml Balsamico azijn bianco
- Zeezout, van de molen
- Peper, van de molen
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kook de aardappelen in de schil, spoel ze af, schil ze en laat ze afkoelen.
- Step 2Halveer de olijven en halveer de rode uien en snijd in fijne ringen. Snijd de pecorino in fijne blokjes.
- Step 3Snijd de aardappelen in grote blokjes en doe ze in een grote slakom.
- Step 4Hak de peterselie fijn en hak de basilicum fijn. Voeg toe aan de kom met de olijven, uien en pecorino.
- Step 5Maak een sladressing van de olijfolie, witte balsamicoazijn, zout en versgemalen peper en voeg toe aan de salade. Meng alles goed door elkaar. Laat rusten op een koele plaats voor het opdienen.
De dressing: eenvoudig en elegant
Aardappelsalade is een typisch Duits gerecht: in het noorden van Duitsland wordt het vaak geserveerd met mayonaise. In het zuiden daarentegen wordt aardappelsalade geserveerd met bouillon, olie, uien en augurken. Maar heb je dit klassieke Italiaans-mediterrane gerecht wel eens geprobeerd?
Aardappelsalade in Italië verschilt vaak regionaal en in de bereiding van de typische Duitse versies. In plaats van zware mayonaise is de dressing meestal gebaseerd op een mengsel van extra vierge olijfolie, een scheutje azijn of citroensap.
Dit geeft de salade een verfrissende smaak, die vooral welkom is op warme zomerdagen. Mediterrane kruiden zoals basilicum, oregano of rozemarijn en andere verse ingrediënten zoals tomaten, olijven of kappertjes worden ook vaak toegevoegd.
Mediterrane aardappelsalade met nog meer smaak
Als je wilt, kun je het recept voor de salade hierboven een beetje verfijnen. Strooi er bij het serveren gewoon een handje geroosterde pijnboompitten of zongedroogde tomaten overheen.
Je kunt het het beste de avond van tevoren klaarmaken en vers in de koelkast bewaren, zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen.
De juiste begeleiding bij aardappelsalade
Deze lichte, frisse aardappelsalade past goed bij andere mediterrane gerechten. Serveer hem met gegrilde vis en bistecca of met pittige salsiccia van de barbecue. De salade is een geweldige optie, vooral in de zomermaanden wanneer frisse, lichte gerechten favoriet zijn. Mediterrane aardappelsalade heeft geen mayonaise nodig. Het is daarom ook ideaal voor picknicks of als bijgerecht bij barbecues.
Geweldig voor de strijd bij het saladebuffet
Als je zelf een saladebuffet plant, kun je ook deze Italiaanse salades serveren, die echt interessante alternatieven zijn voor de gebruikelijke klassiekers.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment