Maak je eigen kruidenzout – Italiaanse stijl

In dit artikel vind je ideeën om heerlijk kruidenzout te maken van verse of gedroogde typisch Italiaanse kruiden. Er zijn ook ideeën voor gearomatiseerd zout, zoals citroenzout, rodewijnzout, balsamicozout en meer.

From Jens 3 Min Reading time

Maak je eigen kruidenzout: Het is een supersnelle manier om smaak en pit toe te voegen aan je gerechten. Met oregano, basilicum, rozemarijn en andere kruiden heeft de kruidentuin van Italië veel smaak te bieden. Kruidig, fris en aromatisch. Bovendien is kruidenzout altijd een geweldig cadeau uit de keuken.

Maak je eigen kruidenzout met verse kruiden

De vuistregel is heel eenvoudig: 1 deel verse kruiden op 1 deel zout. Hak de kruiden heel fijn en meng ze met het zout. Dat is alles.

Als je dit kruidenzout in een luchtdichte verpakking op een koele plaats bewaart, blijft het lang houdbaar omdat het zout bewaard blijft.

Let op: kruidenzout met verse kruiden blijft altijd een beetje vochtig.

Maak je eigen kruidenzout met gedroogde kruiden

Als je gedroogde kruiden gebruikt, is de mengverhouding: ongeveer 20% gedroogde kruiden, 80% zout.

Gedroogde kruiden behouden de kristalstructuur van het zout. Het ziet er bijzonder mooi uit als je zo’n kruidenzout maakt met grof zeezout en het vervolgens in een transparante molen vult.

Welk zout gebruik je voor kruidenzout?

Alle soorten zout zijn mogelijk. Houd er wel rekening mee dat hoe fijner je zout, hoe fijner je kruiden moeten zijn.

  • Grof zeezout (ideaal voor de kruidenmolen)
  • fijn zeezout, steenzout of keukenzout (ideaal voor dagelijks gebruik)
  • Fior di Sale (ideaal voor fijnproevers)

Welke typisch Italiaanse kruiden passen bij welk gerecht?

In principe is alles wat je lekker vindt toegestaan. Er zijn echter traditionele smaakcombinaties in de klassieke keuken. Voel je vrij om te experimenteren en meng de kruiden naar hartenlust!

Braadstukken, steaks, rundvlees en varkenskarbonades:

  • Rozemarijn
  • Salie
  • Laurel
  • Tijm
  • Peterselie
  • Oregano
  • Marjolein

Filets van wit vlees en vis:

  • Basilicum
  • Dragon
  • Venkel groen
  • Munt
  • Bieslook
  • Peterselie
  • Koriander

Groenten, pasta, saladedressings en broodbeleg

  • Rozemarijn
  • Salie
  • Laurel
  • Tijm
  • Peterselie
  • Oregano
  • Marjolein
  • Basilicum
  • Dragon
  • Venkel groen
  • Munt
  • Bieslook
  • Koriander

Italiaanse ideeën voor gearomatiseerde zouten

Maar niet alleen kruiden zijn geschikt om te aromatiseren, je kunt ook experimenteren met de schil van citrusvruchten, Spaanse peper, knoflook en zelfs drankjes! Je gasten zullen versteld staan!

Citroenzout

Meng hiervoor 100 g fijn zeezout met de schil van een gewassen biologische citroen. Laat het zout een dag drogen voordat je het gebruikt. Je kunt ook op dezelfde manier mandarijn- of sinaasappelzout maken.

Chilizout

Verse Spaanse peper geeft het zout een prachtige rode kleur. Meng 1 deel Spaanse peper met 4 delen zout. Verwijder de zaadjes uit de chilipepers en mix tot een fijne pasta. Meng dit nu met het zout. Pas op voor de hitte!

Je kunt natuurlijk ook gedroogde Spaanse peper gebruiken. Meng gewoon de gewenste hoeveelheid chilizout of chilivlokken met een zout naar keuze.

Knoflookzout

Voor een heel eenvoudig knoflookzout doe je gewoon een paar gepelde teentjes knoflook in een potje met schroefdop en fijn zout. Sluit het potje af en laat het een week rusten. Haal de knoflook er dan weer uit – klaar!

Zout van rode wijn

Doe 200 g grof zeezout in een hittebestendige kom en giet er ongeveer 50 ml rode wijn over. Het zout mag in geen geval oplossen, minder is meer hier. Droog de kom nu twee uur in de oven op 60°C, af en toe roeren. Plaats een houten lepel in de deur om de vochtige lucht te laten ontsnappen.

Balsamico zout

Balsamicozout werkt net zo gemakkelijk als het zojuist beschreven rode wijnzout. Vervang gewoon de wijn door balsamicoazijn.

Pestozout

Meng 200 g zeezout met 100 g gedroogde basilicum, 1 gedroogd teentje knoflook, 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas en 1 eetlepel pijnboompitten in een blender of vijzel. Laat het zout 2 dagen aan de lucht drogen voordat je het gebruikt.

Kruidenzout als cadeau – DIY

Kleurrijk en aromatisch kruidenzout is altijd een mooi en heel persoonlijk cadeau-idee. Vul het zout gewoon in een mooi potje, bijvoorbeeld een omgespoeld blikje met een gouden deksel. Knoop er een strik omheen en versier het met een decoratief etiket!

Kräutersalz Etikett DIY
Hier Anleitung herunterladen
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields