Maak je eigen gist – zo doe je dat!

Tegenwoordig kun je in de winkel gedroogde of verse gist kopen. Dit was niet altijd het geval. Eeuwenlang maakten mensen thuis hun eigen gist, bijvoorbeeld in gistpotten.

Dit artikel gaat over de eeuwenoude kennis over hoe je zelf wilde gist kunt maken met gistwater, maar ook hoe je verse gist kunt vermeerderen.

From Jens 1 Min Reading time

Maak je eigen gist: Gistwater

Ingrediënten:

  • 0,5 liter water
  • 2 dadels (of ander gedroogd fruit zoals abrikozen, sultana’s, vijgen – let op: ongezwaveld!)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 pot met schroefdop, bijvoorbeeld van een passatafles

Instructies

  1. Steriliseer de pot met schroefdop en deksel in kokend water! Laat afkoelen!
  2. Voeg de dadel, suiker en water toe aan het glas.
  3. Schroef het deksel er losjes op (of span een katoenen doek met rubber over de pot).
  4. Zet de pot op een warme maar schaduwrijke plek.
  5. Lucht het deksel dagelijks en schud de fles zachtjes gedurende ongeveer 8 dagen.
  6. De gist is klaar wanneer de belletjes verdwijnen.

Wilde gist bewaren en gebruiken

Zelfgemaakt gistwater is maanden houdbaar in de koelkast. Onbruikbaar geworden gist gaat schimmelen en/of ruikt intens en onaangenaam.

Dosering van gistwater en vuistregels:

  • jong gistwater: 250 ml op 500 g bloem
  • Oud gistwater: 100 ml op 500 g bloem
  1. Belangrijk! De gistkracht van deze wilde gist neemt met de tijd toe!
  2. Als je het water wilt gebruiken, schud het dan eerst.
  3. Vergeet niet het vocht af te trekken van de andere ingrediënten in je recept.

Maak je eigen gist: vermeerderen

Ingrediënten:

  • ½ blokje gist of een zakje droge gist
  • 100 ml water
  • 100 g bloem
  • 15 g suiker

Instructies:

  1. Meng alle ingrediënten samen in een grote kom.
  2. Dek de kom af en laat rijzen op een warme plaats zodat het gistdeeg in volume kan toenemen.
  3. Giet het beslag na ongeveer drie uur in ijsblokbakjes en vries in.

Zelfs vermeerderde gist kan variëren in gistkracht. Het deeg kan daarom iets langer moeten rijzen.

Gist bewaren – invriezen

Ja, gist kan gemakkelijk worden ingevroren in de vriezer. Het is minstens 6 maanden houdbaar. Gewoon ontdooien op kamertemperatuur en dan verwerken zoals gewoonlijk.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields