Maak je eigen farfalle – net als in Italië

Farfalle betekent vlinder in het Italiaans. Het is een bijzonder decoratieve pastavorm die absoluut veelzijdig is op culinair gebied. En het beste? Het is heel gemakkelijk te bereiden. Probeer het eens!

From Jens 3 Min Reading time

Farfalle DIY

Recept afdrukken
0
Instructies om farfalle pasta te maken op de traditionele manier
4
Equipment
  • 1 Pastamachine, of deegroller
  • 1 Deegwiel
  • 1 Liniaal
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 1 uur 55 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Stapel het pastameel op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden van de hoop bloem. Voeg de losgeklopte eieren en een snufje zout toe aan het kuiltje. Begin nu het deeg te kneden vanaf de rand. Kneed tot het deeg homogeen is. Als het te hard is, voeg dan druppelsgewijs water toe. Het deeg is klaar als het glad en elastisch is, maar niet plakkerig.
  2. Step 2
    Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Step 3
    Scheid nu een stuk van de deegbal en kneed het met je handen. Vorm het stuk deeg tot een bal en rol het een beetje uit met een deegroller.
  4. Step 4
    Haal het deeg door de pastamachine. Tip: Als je nog niet veel ervaring hebt, is het handig om een tweede persoon te hebben om het uitgerolde deeg uit de machine te tillen.
  5. Step 5
    Kies eerst het niveau met de grootste tussenruimte. Na twee of drie keer walsen, vouw je de deeglap weer naar links en rechts naar het midden, bestuif je het deeg met een beetje bloem en haal je het opnieuw door de pastamachine. Herhaal dit 3-4 keer op elke rolstand om de pasta gladder, steviger en meer kauwbaar te maken.
  6. Step 6
    Verklein geleidelijk de afstand tussen de rollen. Je kunt het deeg natuurlijk ook met een deegroller uitrollen. Aan het einde moet het deeg flinterdun zijn.
  7. Step 7
    Zorg ervoor dat je het uitgerolde pastadeeg snijdt terwijl het nog vochtig is. Bestuif hiervoor je werkblad goed, leg de stroken deeg erop en snijd ze in stroken van 4-5 cm breed. Snijd deze stroken vervolgens in vierkanten van ongeveer 5 cm breed. Als je golvende farfalle wilt, gebruik dan een golvende deegschijf voor deze stap.
  8. Step 8
    Neem een rechthoek van het deeg en druk het midden samen met je duim en wijsvinger. Doe hetzelfde met alle rechthoeken. Leg de pasta op bakplaten bekleed met bakpapier, planken licht bestoven met bloem of grote borden.
  9. Step 9
    Zodra de eerste portie deeg is opgebruikt, snijdt u de volgende lap deeg af en herhaalt u alle stappen. Ga zo door tot het deeg op is.
  10. Step 10
    Laat de farfalle 30 minuten drogen voor het koken. De kooktijd in kokend gezouten water is ongeveer 5 minuten.
Do you like the recipe?

Farfalle en hun vormen

Farfalle komt vooral veel voor in Noord-Italië. Ze komen waarschijnlijk uit de regio Emilia. Tegenwoordig zijn ze ook te vinden in regionale keukens onder namen als nocchette of fiocchetti.

Het meest voorkomende type heeft een glad oppervlak met gegolfde randen. Er zijn echter ook farfalle rigate, die ribbels of ribbels hebben (wat “rigate” betekent). De pasta wordt gemaakt in verschillende formaten – het miniatuurformaat heet farfalline, terwijl de grotere variant farfallone wordt genoemd.

Farfalle is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren: rood (met rode bieten of tomaten), groen (met spinazie) of zwart (met sepia-inkt). Als je kleurrijke pasta wilt maken, kijk dan eens naar dit artikel. Hierin leggen we precies uit hoe je het deeg kleurt en waar je rekening mee moet houden tijdens het koken. Een bord kleurrijke vlinderpasta is een lust voor het oog.

Hoe farfalle serveren

Ze worden meestal geserveerd met tomaten- of roomsauzen of gebruikt in salades. Hier is een lijst met de beste sauzen. Klik erop en probeer ze uit!

Wat nog meer belangrijk is

Voor de bow-tie pasta kun je kiezen voor pastadeeg met of zonder ei. Wij hebben hier gekozen voor pasta all’uova.

Stap voor stap farfalle maken

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields