Inktvissalade zoals in Napels

Inktvissalade uit Napels, vaak "Insalata di Calamari" genoemd, is een klassiek gerecht uit de rijke culinaire traditie van Napels en de omliggende regio Campanië. De salade weerspiegelt de nabijheid van Napels tot de zee en de liefde van Napolitanen voor verse zeevruchten. Hier deelt onze Napolitaanse collega Antonio zijn recept met je.

From Jens 3 Min Reading time

De ster van het gerecht: de octopus

Zoals de naam al doet vermoeden, staat octopus centraal in de octopussalade. In Napels wordt octopus met grote zorg bereid om de perfecte textuur te krijgen – mals maar niet rubberachtig. De kunst van de octopusbereiding is een fascinerend studieobject voor ambitieuze chef-koks. De kwaliteit en versheid van de octopus zijn cruciaal voor de salade. In Napels wordt veel belang gehecht aan het rechtstreeks inkopen van octopus bij lokale vissers.

Hoe je de inktvissalade serveert

Inktvissalade heeft een lichte en verfrissende smaak waardoor het een ideaal zomergerecht is. Het wordt vaak gekoeld geserveerd en is daarom vooral populair op warme dagen: als antipasto of als licht hoofdgerecht.

Antonio, de bedenker van ons recept, zegt: “Deze salade wordt in heel Zuid-Italië gegeten, als antipasto in restaurants, maar ook thuis. In het land waar ik vandaan kom, Napels, is het recept verfijnd met groene olijven uit Gaeta, gehakte selderij en aardappelen gekookt in een pulpbouillon. Mijn moeder serveert het altijd gekoeld op een grote schaal.”

Insalata di Polpo – Regionale variaties

Afhankelijk van de regio in Italië zijn er veel variaties van “Insalata di Polpo” die lokale ingrediënten en kruiden gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld variaties met kappertjes, sinaasappels, venkel of tomaten.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields