- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Gnocchi alla romana – recept voor een heerlijk bijgerecht
Denk je bij het woord gnocchi alla romana aan kleine, ronde balletjes van luchtig aardappeldeeg? Maar deze gnocchi zijn helemaal anders! Gnocchi alla romana zijn een typisch gerecht uit de regio Lazio. Wat maakt ze zo speciaal? Ze zijn niet gemaakt van aardappelen, maar van griesmeel, melk, kaas en ei.

Denk je bij het woord gnocchi alla romana aan kleine, ronde balletjes van luchtig aardappeldeeg? Maar deze gnocchi zijn helemaal anders! Gnocchi alla romana zijn een typisch gerecht uit de regio Lazio. Wat maakt ze zo speciaal? Ze worden niet gemaakt van aardappelen, maar van griesmeel, melk, kaas en ei. Al deze ingrediënten worden gekookt tot een soort polenta, die op een plank wordt gegoten. Uit het afgekoelde mengsel worden cirkels gesneden die in de oven worden gebakken.
De geschiedenis van gnocchi alla romana
Tegenwoordig staan gnocchi alle Romana in bijna elke Romeinse osteria op het menu. De traditionele Romeinse keuken is van oorsprong relatief eenvoudig en rustiek. De Romeinen hebben het talent om het beste te maken van de eenvoudigste ingrediënten. Omdat de gnocchi zoveel boter bevatten, bestaat in Italië het vermoeden dat het gerecht eigenlijk uit de regio Piemonte komt.
Gnocchi alla romana – Serveertip
Serveer de gnocchi als klassiek voorgerecht met een fruitige tomatensaus, eventueel gegarneerd met polpette, de heerlijke Italiaanse gehaktballetjes. Het is ook mogelijk om de gnocchi te gratineren met gorganzolasaus. De gnocchi zijn ook perfect als bijgerecht bij een hartige ossobucco met veel saus!

Gnocchi alla Romana
Gnocchi alla romana – recept voor Romeinse griesmeelplakjes
In Rome wordt gnocchi alla romana traditioneel op donderdag gegeten. Er is een gezegde: “Giovedì gnocchi, Venerdi pesce (of ook “ceci e baccalà”), Sabato Trippa”. In vertaling betekent dit zoiets als: Gnocchi op donderdag, vis (of kikkererwten en stokvis) op vrijdag en pens op zaterdag.
Personen: 4
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Menuvolgorde: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 90 minuten
INGREDIËNTEN
- 250 g griesmeel van harde tarwe
- 1 liter melk
- 100 g boter
- 2 eidooiers
- 150 g Parmigiano reggiano (of pecorino)
- 1 snufje vers geraspte nootmuskaat
- 1 theelepel zout
VOORBEREIDING
- Verwarm de melk langzaam in een grote pan, voeg een flinke eetlepel boter, zout en vers geraspte nootmuskaat toe. Wanneer de melk begint te koken, voeg je het griesmeel toe onder voortdurend roeren met een garde. Kook de pap op een laag vuur, onder voortdurend roeren, tot de pap dikker wordt. Haal de pan van het vuur en roer de eidooier en de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
- Verdeel de hartige griesmeelpudding over een met bakpapier beklede bakplaat tot de dikte van een vinger en strijk glad met een nat mes. Laat afkoelen.
- Vet ondertussen een grote ovenschaal in met boter en verwarm de oven voor op 200°C.
- Als de griesmeelpap is afgekoeld, snij dan ronde stukjes uit het mengsel met een glas of een ronde koekjessnijder (diameter ongeveer 5 cm). Leg deze in lagen in een ovenschaal, overlappend als bakstenen.
- Bestrooi de gnocchi met de overgebleven geraspte kaas. Smelt de overgebleven boter en giet over de gnocchi. Plaats de gnocchi vervolgens in de voorverwarmde oven en bak ze in 20-25 minuten goudbruin.

Gnocchi alla romana – typisch gerecht uit de Romeinse keuken
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment