Gnocchetti sardi – Gnocchi noedels

Gnocchi is een bekende pastasoort naast spaghetti, maccheroni, penne & co. Dit verwijst echter bijna altijd naar gnocchi gemaakt van aardappelen. Op Sardinië heeft zich echter een vorm van gnocchi ontwikkeld die, net als de andere min of meer bekende vormen, wordt gemaakt van tarwemeel. Omdat ze iets kleiner zijn dan de gnocchi di patate...

From Jens 1 Min Reading time

Gnocchi pasta van Sardinië

Gnocchi is een bekende pastasoort naast spaghetti, maccheroni, penne & co. Dit verwijst echter bijna altijd naar gnocchi gemaakt van aardappelen. Op Sardinië heeft zich echter een vorm van gnocchi ontwikkeld die, net als de andere min of meer bekende vormen, wordt gemaakt van tarwemeel. Omdat ze iets kleiner zijn dan gnocchi di patate, worden ze gnocchetti genoemd. Vanwege hun oorsprong op Sardinië staan ze bekend als gnocchetti sardi. Op Sardinië zelf zijn de gnocchetti sardi  Malloreddus, wat “kleine stieren” betekent. De gelijkenis met aardappelgnocchi zit in de ribbels op het gebogen oppervlak.

Vroeger werden gnocchetti bereid door het deeg in een rieten mandje te drukken, dat in het Italiaans een wordt ciurili genoemd. Tegenwoordig wordt een speciale geribbelde deegroller gebruikt.

gnocchetti sardi

Gnocchetti sardi – Sardijnse gnocchi

 

Recepten voor gnocchetti sardi

Gnocchetti sardi zijn praktisch HET nationale gerecht van Sardinië. Ze worden meestal geserveerd met sauzen op basis van ricotta of vlees. Zo is er bijvoorbeeld het gerecht alla Campidanesi, dat wordt bereid met salsiccia van venkel of eenvoudige salsicca en verse wilde venkel. De gnocchetti in boerenstijl (alla contadina) worden bereid met gerookte pancetta. De gnocchetti met muntpesto en favabonen zijn ook erg lekker – volgens berichten tijdens kantoorlunches. Het recept met zalm en venkel bewijst dat gnocchi pasta ook lekker is met vis.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields