Drinken als de oude Romeinen – Lora en Posca

Posca was een populaire verfrissende drank in het oude Griekenland en Rome. In het oude Griekenland was het nog een geneeskrachtige drank, maar in Rome werd het een alledaagse drank voor de armen en lagere klassen. Ook al was het "slechts" een drankje voor arme mensen, het had toch een aantal voordelen voor de gezondheid...

From Jens 2 Min Reading time

Amforen in verschillende maten

Azijnwater, de verfrissende drank uit de oudheid.

Wat is Lora?

Lora was een drank in de Romeinse oudheid. Om precies te zijn was het een drafwijn, die Plinius ook wel arbeiderswijn(vinum operarium) noemde. Afvallen zijn de druivenresten van het persproces, die vroeger ook werden gebruikt om grappa te maken. Deze resten werden gemengd met water en na een dag opslag opnieuw door de wijnpers gehaald. Deze alcoholische drank was betaalbaar voor armere lagen van de bevolking en smaakte vergelijkbaar met een sterk verdunde wijnspritzer. Door de productiemethode kon de lora snel in azijn veranderen, maar dit werd goedkoop geaccepteerd omdat het dan kon worden gebruikt om posca te maken. Als de Romeinse generaals hun soldaten lora lieten drinken, dan werd het ter plekke gemaakt van pulp die ze hadden meegenomen, omdat de drank niet vervoerd kon worden.

Wat is Posca?

Posca was een populaire verfrissende drank in het oude Griekenland en Rome. Het werd waarschijnlijk meestal bewaard in kleipotten (amforen). Exacte recepten zijn niet bewaard gebleven, maar tegenwoordig wordt aangenomen dat de samenstelling als volgt was: 1 ½ kop wijnazijn, ½ kop honing, 1 theelepel gemalen koriander, 4 koppen water. Het mengsel wordt verwarmd in een pan om de honing op te lossen, de koriander wordt eruit gefilterd en de drank wordt afgekoeld voor het serveren.
In het oude Griekenland was het nog een medicinale drank, maar in Rome werd het een alledaagse drank voor de armen en lagere klassen. Hoewel het “slechts” een drankje voor de armen was, had het toch enkele voordelen voor de gezondheid: het zorgde voor hydratatie en calorieën en hielp scheurbuik voorkomen dankzij het vitamine C-gehalte. Je moet niet vergeten dat drinkwater niet zo vrij verkrijgbaar was als tegenwoordig en dat het zuur bacteriën in het water doodde en de slechte smaak van het water maskeerde.

Recept met Posca

Posca werd niet alleen gebruikt als verfrissende drank, maar ook als ingrediënt in de keuken. Een recept voor zure broodpap (sala cattabia) overgeleverd door Apicius maakt gebruik van posca. Neem oud volkoren tarwebrood, hol het uit en laat het kruim in posca weken. Maal vervolgens peper, honing, munt, knoflook, verse koriander, zout, water, olijfolie en koeienkaas met zoutaroma (d.w.z. Parmezaan of Grana Padano) in een vijzel, voeg het geweekte brood toe, giet er rode wijn over en breng de pap aan.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields