Broodschool met ciabatta recept – Italiaanse broodklassieker

Voor ons is ciabatta een van de Italiaanse broodklassiekers. Velen zullen verrast zijn te horen dat deze broodvorm nog vrij jong is: het zou pas in 1982 zijn uitgevonden door bakker Arnaldo Cavallari in Rovigno (Veneto). Hij wilde een Italiaanse tegenhanger ontwikkelen voor het steeds populairder wordende stokbrood.

From Jens 1 Min Reading time

Ciabatta

Voor ons is ciabatta een van de Italiaanse broodklassiekers. Velen zullen verrast zijn te horen dat deze broodvorm nog vrij jong is: het zou pas in 1982 zijn uitgevonden door bakker Arnaldo Cavallari in Rovigno (Veneto). Hij wilde een Italiaanse tegenhanger ontwikkelen voor het steeds populairder wordende stokbrood en testte tegelijkertijd met succes een nieuw soort meel uit de molen van zijn familie. Vanaf het begin was ciabatta bedoeld als brood voor industriële productie. Arnaldo Cavallari ging met zijn tijd mee, want ciabatta vond zijn weg naar steeds meer huishoudens ten noorden van de Alpen met de toenemende populariteit van de mediterrane en vooral de Italiaanse keuken.
Desondanks kun je thuis proberen ciabatta te bakken.

ciabatta bakken

Bereid de ciabatta

Bak ciabatta

We hebben de Italiaanse Biga giststarter weer gebruikt om onze ciabatta’s te bakken. Je kunt hier lezen hoe je die bereidt.
Om 4 ciabatta’s te maken, heb je 330 g fijne harde tarwebloem nodig, een beetje roggemeel (waarin de broden worden gerold voordat ze worden gebakken), ongeveer 200-240 ml water, ongeveer 8-10 g gist, een snufje suiker en een snufje zout.
Zodra de biga lang genoeg heeft gerust, wordt de rest van de bloem, het water en het zout toegevoegd en gekneed tot er een soepel deeg ontstaat. Laat dit nog eens 30 minuten rusten.
De deegbal wordt dan in vier gelijke delen verdeeld en in broden gevormd. Deze rusten nog 60 tot 90 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat en worden dan in roggemeel gerold. Verwarm de oven voor op 250°C en bak de broden op 250°C, daarna bakken op 200°C tot de broden goudbruin en krokant zijn.

Om de ciabatta een speciale smaak te geven, kun je ook gedroogde tomaten, olijven of gehakte walnoten toevoegen.

ciabatta

Ciabatta

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields