Biga – giststarter recept

Biga wordt in Italië gebruikt voor veel broodspecialiteiten, van pizza tot focaccia en ciabatta biga. Dit is de naam van het voordeeg van bloem, gist en water, dat meestal de avond van tevoren wordt bereid. Het voordeel is dat je de avond ervoor meestal meer tijd hebt dan op de dag dat het brood gegeten moet worden.

From Jens 1 Min Reading time

Brood bakken met biga (giststarterdeeg)

In Italië wordt biga gebruikt voor veel broodspecialiteiten, van pizza en focaccia tot ciabatta. Dit is de naam van het voordeeg van bloem, gist en water, dat meestal de avond van tevoren wordt bereid. Door de lange rijstijd is er veel minder gist nodig, zodat de gistsmaak nauwelijks merkbaar is in het afgewerkte brood.

Bereid biga voor

Om biga te maken, heb je
+ 100 ml lauw water
+ 8-10 g verse gist
+ 175 g bloem nodig voor een brood dat zal bestaan uit 1 kg bloem. Omdat het voordeeg heel lang moet rijzen, is bloem van Caputo Cuoco bijzonder geschikt.


Los eerst de verse gist op in het lauwwarme water. Roer er dan met een vork de bloem door. Laat de biga een nacht of minstens een paar uur rijzen op een warme plaats in een kom bedekt met een natte doek of huishoudfolie. Kneed er dan de overgebleven bloem door en laat het deeg weer rusten. Afhankelijk van of je ciabatta, focaccia of pizza wilt maken, volg je de rest van het recept.

giststarter biga
Bereid Biga giststarterdeeg
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields