- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Beste basilicumpesto: Pesto Genovese
Het aroma van versgemaakte basilicumpesto is gewoonweg geweldig. Ook de intens groene kleur is spectaculair. Kortom: pesto is een ongelooflijke delicatesse en zo makkelijk te maken!

- 1 Knijpen Zeezout , fijn
- 1 Toe Knoflook
- 50 g Pijnboompitten
- 100 g Basilicumbladeren, geplukt, zonder steel
- 150 ml Olijfolie, extra vierge
- 50 g Parmezaanse kaas , geraspte
- Mortier
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Pel het knoflookteentje en snijd in zeer fijne blokjes. (Tip: Als je alleen van een vleugje knoflook houdt, halveer dan het teentje en wrijf de binnenkant van de vijzel in met de snijvlakken. Leg dan de rest van het teentje aan de kant).
- Step 2Verwerk het zout en de fijngehakte knoflook in een vijzel tot een romige consistentie. Je kunt de stamper het beste in een ronddraaiende beweging in de vijzel bewegen.
- Step 3Voeg beetje bij beetje de pijnboompitten toe aan de vijzel en maal fijn.
- Step 4Nu zijn de geplukte basilicumblaadjes aan de beurt. Ook deze worden in kleine porties aan de vijzel toegevoegd, de een na de ander, terwijl je stampt.
- Step 5Voeg geleidelijk de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de vijzel en blijf stampen. Het mengsel moet een romige consistentie hebben.
- Step 6Terwijl de ene hand blijft stampen, giet de andere hand langzaam de olijfolie in een dun straaltje in de vijzel. Als alles goed gemengd is, is de pesto klaar.
Snelwisselkunstenaar uit de vijzel
Pesto verwijst altijd naar een ongekookte saus waarvan de ingrediënten gepureerd zijn. Het bekendste recept is ongetwijfeld pesto alla genovese, of basilicumpesto.
De ingrediëntenlijst kan echter eindeloos worden veranderd en gevarieerd. Pesto smaakt altijd heerlijk. In plaats van Parmezaanse kaas kun je bijvoorbeeld Pecorino of Grana Padano gebruiken. Maar pesto kan ook zonder kaas worden gemaakt. Gebruik walnoten, amandelen of hazelnoten in plaats van pijnboompitten. Gebruik pompoenzaad- of koolzaadolie in plaats van olijfolie. Vervang basilicum door wilde knoflook, rucola, peterselie en, en, en…


Er is maar één topprioriteit: pesto moet een romige consistentie hebben. Dan is het een culinaire allrounder die goed past bij meer dan alleen pasta. Probeer eens een lepel pesto in soep, op crostini, bruschetta en sandwiches, op pizza, in risotto, in plakjes vlees of zelfs als vulling in roulades.
Meer over dit onderwerp
Pesto komt uit Genua
Pesto maakt oorspronkelijk deel uit van het culinaire erfgoed van Genua. Waarschijnlijk is het hier in Ligurië uitgevonden. Pestare betekent “pureren” in het Italiaans, waar de naam vandaan komt.
Hier in Ligurië wordt pesto uit Genua traditioneel geserveerd met kleine gedraaide pasta, vaak gemaakt van kastanjemeel. Dit wordt trofie di castagne al pesto genoemd.


Overigens heeft Frank Sinatra pesto beroemd gemaakt buiten de grenzen van Italië. Zijn moeder kwam uit de streek rond Genua. Ze gaf haar gepassioneerde liefde voor de keuken van haar geboorteland door aan haar zoon. En zo belandde Franks gelijkenis in een reclame voor pesto en explodeerde de populariteit van de groene saus.
De juiste ingrediënten voor de Original Pesto Genovese
Overigens staat HET recept voor pesto genovese nergens in steen gebeiteld. Het eerste geschreven recept voor pesto genovese (uit 1864) vermeldt Nederlandse kaas, peterselie en marjolein als ingrediënten. Dat klinkt vandaag de dag misschien vreemd! Maar in die tijd kenmerkte de zeehandel de wereld en het leven in de havenstad Genua. Misschien was Gouda gewoon chic? En zonder de kassen van tegenwoordig was basilicum toen echt alleen in de zomer verkrijgbaar…
Typische ingrediënten waar de meeste Italianen het tegenwoordig over eens zijn, zijn:
- Basilicumbladeren
- Pijnboompitten
- Knoflook
- Parmigiano Reggiano
- Olijfolie (van Taggiasca-olijven, met lage zuurgraad)
- Zeezout
PS: Als je het recept leuk vond, waarom bookmark je het dan niet op Pinterest! Er is nog veel meer inspiratie over lekker eten en Italië op het Gustini profiel. Het is de moeite waard om ons daar te volgen!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment