Aubergine met parmezaan – recept uit Italië

Receptidee voor gasten: Melanzane alla parmigiana We kennen het allemaal: gasten hebben hun komst aangekondigd – mogelijk vegetariërs – en je wilt niet de hele avond in de keuken staan. Dan heb je een recept nodig dat je snel kunt klaarmaken terwijl de gasten aan het aperitieven zijn, of een recept dat je van tevoren […]

From Jens 3 Min Reading time

Receptidee voor gasten: Melanzane alla parmigiana

We kennen het allemaal: gasten hebben hun komst aangekondigd – mogelijk vegetariërs – en je wilt niet de hele avond in de keuken staan. Dan heb je een recept nodig dat je snel kunt klaarmaken terwijl de gasten aan het aperitieven zijn, of een recept dat je van tevoren hebt klaargemaakt en alleen nog maar hoeft op te warmen.
Ik raad aubergine met parmezaan en mozzarella aan. Je kunt het ’s ochtends klaarmaken en tot ’s avonds in de koelkast bewaren. Als de gasten komen, hoef je het alleen maar 10 minuten terug in de oven te doen, misschien met een ciabatta erbij.

Aubergine met parmezaan en mozzarella

Aubergine met parmezaan en mozzarella

Ingrediënten voor aubergine met parmezaan

De ingrediënten zijn genoeg voor 4-5 personen.

+ 4 grote aubergines
+ bloem voor het paneren van de aubergines
+ zonnebloem- of olijfolie
+ 1 pakje mozzarella di bufala
+ dunne plakjes Parmezaanse kaas
Voor de saus
+ 700 g in stukjes gesneden tomaten uit blik
+ 25 g boter
+ 2 middelgrote sjalotten, fijngesneden
+ 2 g suiker
+ 1 heel klein gedroogd pepertje
+ zout
+ verse basilicum

Je hebt ook een vergiet, een kom, een grote pan, een steelpan, keukenpapier en een braadpan nodig.

Voorbereiding

Snijd de uiteinden van de aubergines en schil ze in de lengte zodat er drie donkere en drie lichte stroken ontstaan. Dit houdt de aubergines in vorm. Snijd de aubergines vervolgens in plakken van 4 cm dik.
Zout de aubergines aan beide kanten en laat ze 1-2 uur rusten in een vergiet. Het zout verwijdert het vocht uit de aubergines en ook wat van hun bittere smaak. Spoel de aubergines vervolgens goed af en dep ze droog met keukenpapier.
Doe wat bloem in een kom en rol de aubergineplakken erin tot ze aan beide kanten bedekt zijn met bloem.
Verhit de olie in een pan en bak de aubergineplakken 3 minuten aan elke kant. Je kunt ze omdraaien met een vork.
Leg de plakken vervolgens in een kom bekleed met keukenpapier. Het papier moet wat van de olie opzuigen.

Bereid de saus voor
Smelt de boter in een pan. Voeg de gesnipperde sjalotten toe en fruit 3 minuten.
Voeg de tomaten toe en bak al roerend een paar seconden. Voeg de suiker toe en roer opnieuw. Voeg een snufje zout toe en roer opnieuw.
Voeg de Spaanse peper (of gemalen peper) toe. Laat de saus 20-30 minuten sudderen om licht te laten inkoken.
Voeg de gehakte basilicum toe.
Giet een laag tomatensaus van 1 tot 1½ cm dik in de ovenschaal. Verdeel de aubergineplakken gelijkmatig over de ovenschaal.
Leg op elke aubergineplak een plak Parmezaanse kaas.
Snijd de mozzarella in plakken van ongeveer 1 cm dik en leg deze op de aubergines.
Schep de resterende tomatensaus over de afzonderlijke aubergineplakken.
Verwarm de oven voor op 190°C (gasstand 5) en bak de aubergines ongeveer 30 minuten. Als de kaas voor die tijd bruin begint te worden, zet de oven dan van tevoren uit.
Serveer direct met brood en rode wijn of dek af met aluminiumfolie en bak eventueel nog 10 minuten in de oven.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields