- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pastaschool 1: Maak je eigen maccheroni
Het belangrijkste gereedschap om zelf maccheroni te maken (en vele andere soorten pasta) is een metalen staaf van ongeveer 30 cm lang en ongeveer 0,3 - 0,5 cm in diameter.

Table of contents
Gustini’s pastaschool
Dit jaar hebben we besloten om onze klanten en lezers wat tips te geven voor het bereiden van pasta. Sommigen hebben misschien al geprobeerd om zelf pasta te maken. Anderen zijn het misschien al maanden of zelfs jaren van plan. We accepteren geen excuses meer. Als je nog steeds denkt: ik heb niet eens een pastamachine – dat laten we niet los en we beginnen met een aantal recepten waarvoor je niet eens een pastamachine nodig hebt, zelfs geen deegroller. Alles wat je nodig hebt is harde tarwebloem, water en zout. En een beetje tijd en geduld. Als je je familie of vrienden erbij betrekt, kun je er zelfs een sociaal evenement van maken. Je hebt niet veel concentratie nodig – dus er is genoeg tijd voor quattro chiacchiere (letterlijk: vier praatjes).

Bereiding van het deeg
Het pastadeeg
Welke pasta je ook zelf wilt maken, het begint allemaal met het pastadeeg. Sommige mensen zweren bij puur deeg van harde tarwebloem, water en zout, terwijl anderen graag eieren aan het deeg toevoegen om het een rijkere kleur te geven. Voor maccheroni, een soort Zuid-Italiaanse pasta, raden we het recept voor pastadeeg zonder eieren in onze receptencollectie aan. In elk geval is durumtarwemeel te verkiezen boven het zachte tarwemeel dat meer verkrijgbaar is in Duitsland. Reken ongeveer 15 minuten kneedtijd plus 1 uur rusttijd in de koelkast om het deeg te bereiden.
Je kunt de maccheroni meteen gebruiken of de avond van tevoren klaarmaken, een nacht laten drogen en dan gebruiken bij het koken.

De pasta vormen
Maak je eigen maccheroni
Het belangrijkste gereedschap voor het zelf maken van maccheroni (en vele andere soorten pasta) is een metalen staaf van ongeveer 30 cm lang en ongeveer 0,3 – 0,5 cm in diameter. Je kunt dikke breinaalden gebruiken, een dun metalen staafje bij de bouwmarkt kopen (zo glad mogelijk) en dit op 30 cm zagen of eetstokjes gebruiken (hoewel deze meestal taps toelopen, wat niet ideaal is). De stokjes uit de bouwmarkt zijn meestal ongeveer 100 cm lang, dus je kunt er drie maken en twee helpers zoeken voor de voorbereiding.
Snijd een stuk van het deeg af en rol het uit tot een duimdikke rol van ongeveer 15 cm lang. Snijd hier stukjes van ongeveer 0,5 cm breed van. Leg vervolgens het stokje/breinaald op het kleine stukje deeg, vouw het deeg een beetje om met je duim, houd het stokje een beetje stevig vast met je zwakkere hand en rol het deeg om het stokje heen in vegende voorwaartse bewegingen met je sterke hand. Het deeg wikkelt zich om het stokje en vormt een buis. Druk het deeg niet te stevig tegen het stokje en rol het niet te dun, anders krijg je de buis niet naar beneden zonder het te vervormen. Trek het deeg vervolgens van het stokje en begin aan de volgende maccheroni.
Soms vind ik zelfs geschreven beschrijvingen erg verwarrend, vandaar de foto-instructies. Helaas ging het gieten zelf zo snel dat we geen scherpe foto konden maken.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment