Bezienswaardigheden in Palermo: Lieve insider tip

Palermo trekt vakantiegangers met zijn pittoreske oude binnenstad. De Siciliaanse hoofdstad heeft vooral fijnproevers veel te bieden. Hier is een tip voor iedereen die van zoetigheid houdt. Een ingenieuze bakkerij verstopt in een van de bezienswaardigheden van de stad...

From Jens 2 Min Reading time

Wie door het barokke Palermo wandelt, moet zeker een kijkje nemen achter de onopvallende muren van het Convento di Santa Caterina op Piazza Bellini. Van 1311 tot 2014 leefden hier nonnen van de Dominicaanse orde. Het klooster en de kerk zijn sinds 2017 een museum.

De prachtige kloostergang is een oase van rust. In het midden van de arabeske, geel-blauw betimmerde binnenplaats kabbelt een fontein omringd door rozen.

Magische plek met een zoet geheim “I segreti del Chiostro”.

De echte insidertip is echter de projectbakkerij die hier gevestigd is. “I segreti del Chiostro” is de naam van de bakkerij. “De geheimen van het klooster,” legt een bord uit, “zijn de desserts gemaakt volgens de oude recepten van de nonnen.”

De Siciliaanse bakkerij heeft misschien zijn wortels in de oudheid, in de culturen van Griekse en Arabische veroveraars. Het werd echter tot kunst verheven in de Middeleeuwen, in de kloosters. De verkoop van koekjes, cake en jam was een belangrijke bron van inkomsten voor het overleven van de nonnen.

Het erfgoed van de kloosterbakkerijen is daarom net zo rijk en prachtig als de architectuur van het eiland. En toch dreigt het in de vergetelheid te raken…

De projectbakkerij zet zich in tegen de vergetelheid en biedt zoetigheden die zo perfect zijn dat elke patissier er bleek van zou worden. Er zijn zuchten van nonnen (Sospiri di monaca), maagdenborsten (Minne delle Vergini) en bedrieglijk echte marsepeinen vruchten (Frutta Martorana).

Cannoli: culinaire bezienswaardigheden in Palermo

Maar het hoogtepunt is de cannoli. Dit zijn deegrolletjes gevuld met verse ricotta van schapenmelk, vakkundig bestrooid met gehakte chocolade, pistachenoten of gekonfijt fruit. Het deeg voor de cannoli is een kloostergeheim. Net als bladerdeeg wordt het meerdere keren uitgesmeerd en opnieuw en opnieuw gerold. Knapperig en krokant, het is een delicatesse. Probeer het zeker!

Adres:

Palermo Piazza Bellini nr. 33

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields