- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Spaghetti carbonara – origineel recept uit Italië
In dit recept laten we je zien hoe je perfecte spaghetti carbonara maakt. Overigens wordt in het originele recept uit Roma niet zomaar spek gebruikt. Het moet de traditionele guanciale van de varkenswangen zijn en niet pancetta van de pancetta!

- 400 g Spaghetti van harde tarwe
- 150 g Guanciale
- 100 g Pecorino romano
- 2 Eieren
- Zout
- Peper
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Snijd het spek in kleine blokjes en bak deze in een grote pan tot het spek lekker knapperig is.
- Step 2Rasp de pecorino.
- Step 3Klop de eieren los in een grote kom en meng met de kaas en de gesmolten guanciale. Breng het mengsel op smaak met grove, versgemalen peper.
- Step 4Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Step 5Giet de pasta af en voeg hem meteen toe aan de kom terwijl hij heet is. Meng alles goed en serveer.
Hoewel tomaten waarschijnlijk het meest typische Italiaanse ingrediënt zijn, zijn er ook lekkere pastasauzen die helemaal geen tomaten bevatten. Spaghetti alla carbonara is zo’n recept. De Italiaanse hoofdstad Rome en de omliggende regio Lazio zijn vooral beroemd om dit spaghettigerecht.
De geschiedenis van carbonara
Spaghetti, spek, geklopte eieren en kaas: dit is de klassieke carbonara. Over de oorsprong van het gerecht lopen de meningen uiteen. Komt spaghetti uit de Apennijnen, uit Napels of is het zelfs een uitvinding van Amerikaanse soldaten?
Carbonara – Een Amerikaanse uitvinding
De allereerste keer dat spaghetti carbonara voorkomt in de bronnen is tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er was toen een voedseltekort in Rome. De Amerikaanse soldaten kregen voedselrantsoenen met spek en eieren.
Volgens deze theorie gingen deze ingrediënten een eigen leven leiden in de Romeinse keuken. De Romeinen staan bekend om hun passie voor pasta en van het een kwam het ander: spaghetti met eieren en spek.
Carbonara – een uitvinding van de houtskoolbranders
Volgens deze theorie is het gerecht afkomstig van de houtskoolbranders uit de Apennijnen, ten noorden van Rome. Carbonari is het Romeinse dialectwoord voor houtskoolbranders. De Carbonari waren vrij arm en gebruikten pasta en veel spek bij het koken. Spek was immers duurzaam en veel goedkoper dan olie.
Carbonara – Een uitvinding uit Napels
Een laatste hypothese plaatst de oorsprong van het recept in de Napolitaanse keuken. Hier worden sommige pastagerechten na het koken traditioneel op smaak gebracht met ei, kaas en peper.
Een recept met veel variaties
Samen met de traditionele ragù bolognese en pasta napoli, die totaal onbekend is in Italië, is spaghetti carbonara een van de populairste recepten van Bella Italia. Je hebt dit gerecht waarschijnlijk al eens gegeten met roomsaus. Voor een echte Italiaan is room in carbonara eigenlijk een nogo.
Uien, gekookte ham, Parmezaanse of Grana Padano kaas horen ook niet in de saus thuis. De originele ingrediënten zijn: Durum tarwe spaghetti, Guanciale spek, eieren, Pecorino Romano, zout en peper. Het spek wordt gebakken in een pan, de eieren worden geklopt met de geraspte kaas en op smaak gebracht. Meng vervolgens alles met de warme spaghetti. E basta!
Als je op zoek bent naar een variatie met knoflook, probeer dan dit recept van de Accademia Italiana della Cucina.
Maak je eigen carbonara – stap voor stap
Eet smakelijk!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment