- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Sprizz Venetië
Misschien heb je hem al gedronken - de Sprizz cocktail. Dit intens gekleurde drankje is vooral populair in Italië in Veneto, Friuli en Trentino-Alto Adige. Het is nu echter ook bekend in Oostenrijk en Duitsland. De naam is afgeleid van de Oostenrijkse term voor een spritzer, namelijk Gespritzter.

Venetiaanse cocktail: Sprizz
Misschien heb je hem al gedronken – de Sprizz cocktail. Dit intens gekleurde drankje is vooral populair in Italië in Veneto, Friuli en Trentino-Alto Adige. Het is nu echter ook bekend in Oostenrijk en Duitsland. De naam is afgeleid van de Oostenrijkse term voor een spritzer, namelijk Gespritzter. Er zijn verschillende manieren om Sprizz te bereiden. In principe bestaat het uit een witte wijn uit Veneto, sodawater en een intens gekleurde sterke drank. Dit kan Campari(Sprizz al bitter), Cynar of Aperol(all’Aperol) zijn. In plaats van het mengsel van witte wijn en soda kan ook Prosecco worden gebruikt, dat ook uit Veneto komt.
Er wordt aangenomen dat Oostenrijkse troepen in Veneto het mengsel hebben uitgevonden, waarbij de sterk alcoholische witte wijn uit Veneto werd verdund met water om het “effectiever” te maken met gekleurde sterke drank.

Aperol Spritz
Alternatieve namen voor Sprizz
Aangezien Sprizz waarschijnlijk uit Venetië komt, wordt het in Zuid-Tirol ook Veneziano genoemd. Een meer “Duitse” spelling is Spritz, maar je komt ook Spriz, Spriss en Sprisseto tegen op menukaarten en in de omgangstaal. De combinatie Spritz Venetiano is ook mogelijk. In Friuli (vooral in de provincie Pordenone) wordt Aperol en soda gebruikt en heet de cocktail Furlan. Daar wordt hij geserveerd met een groene olijf. De Spritz wordt echter vaak geserveerd met een schijfje sinaasappel.
Hoe dichter je bij Oostenrijk komt, hoe groter de kans dat er een Oostenrijkse in plaats van een Italiaanse witte wijn wordt gebruikt.
Spritz varianten
De populariteit van de Spritz heeft geleid tot de ontwikkeling van andere variaties, die je bijvoorbeeld kunt vinden op de website van Aperol. Daar vind je een recept voor de Aperol Ginger Spritz, die bestaat uit 4 cl Aperol, 5 cl ginger ale, 2 cl Prosecco, het sap van een halve limoen, ijsblokjes en komkommerstaafjes (!). Meng voor de Aperol Ginger Grapefruit 4 cl Aperol, 4 cl grapefruitsap en 2 cl ginger ale, voeg een scheutje frisdrank, ijsblokjes en frambozen toe en garneer met een paar blaadjes citroenmelisse.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment