Pizzabloem uit Italië – een vergelijking

We krijgen vaak vragen over de Italiaanse pizzameelsoorten van Caputo in onze winkel. De volgende korte portretten zijn bedoeld om u te helpen de verschillen - en nog belangrijker het gebruik van de afzonderlijke meelsoorten - in één oogopslag te begrijpen.

From Jens 3 Min Reading time

Meel type 405 – de grootste berg meel in de supermarkt. Soms beseffen we in onze ooghoeken dat er ook andere meelsoorten bestaan, maar we doen er geen moeite voor. Waarom zouden we? 405. Werkt altijd. Of toch niet?

In principe kun je elk meel gebruiken als je een deeg wilt maken. Ja, elke bloem! Je zult altijd eindigen met een soort cake, brood, pizza, enz. De kwaliteit van de bakwaren kan echter enorm variëren…

Maar welk meel is het juiste? Vooral voor een perfecte pizza? Dat is niet zo eenvoudig om uit te vinden. Er is bakkerslatijn: een cryptische taal van typeaanduidingen, W-waarden, P-waarden, enz. Als het om Italiaans meel gaat, is het weer anders omdat de Italianen hun meel anders categoriseren dan wij. Ze spreken als het ware een ander bakkerslatijn.

Het goede nieuws? Je hoeft geen bakkerslatijn te leren. Bekijk gewoon de lijst hier en ontdek snel welk Italiaans meel het beste is voor jouw doel.

Meel alleskunner, van pizza tot gebak

Caputo Cuoco -Pizzabloem Tipo 00

Gebruik: Allrounder, van pizza tot gebak

Speciaal kenmerk: Ideaal voor langere wandeltijden.

  • Eiwitgehalte: 13-14%
  • W-waarde (bakdikte): 300-320
  • P/L-waarde (elasticiteit): 0,50-0,60
  • Hoog eiwitgehalte en sterk hydraterend vermogen
Mehl Tipo 00
Pizzabloem Caputo Chef Tipo 00 – lange rijstijd

Dit meel vervult de dromen van de beste pizzabakkers. Het is ideaal voor deeg dat lang moet rijzen. De gluten maken het elastisch en het zetmeel maakt het zacht. Het produceert luchtige degen met een uitstekende hydratatie.

Caputo Classica – Pizzabloem Tipo 00

Gebruik: Snel pizzadeeg, witbrood, taart- of biscuitdeeg

Specialiteit: Ideaal voor korte rijstijden

  • van zachte tarwe
  • Snelle hydratatie en rekbare gluten zorgen voor een optimale fermentatie van het deeg in slechts enkele uren
  • Eiwitgehalte 11-12% (relatief laag eiwitgehalte)
  • W-waarde (bakdikte) 200-230
  • P/L-waarde (elasticiteit) 0,50-0,60
Beste bloem voor pizza en ciabatta
Pizzabloem type 00 Caputo – korte rijstijd

Nu al een pizza? Het ongecompliceerde originele meel uit Napels is voor iedereen die snel van een echte pizza wil genieten. Na slechts 30 minuten rusttijd is het pizzadeeg klaar om gevormd en met liefde gebakken te worden.

Bak pizza neapoletana op de gemakkelijke manier

Caputo Pizzeria – Pizzabloem Tipo 00

Gebruik: Voor echte Napolitaanse pizza

Specialiteit: Dit meel is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van pizzaioli in Napels, d.w.z. voor een dicht, zacht, rekbaar deeg.

  • van zachte tarwekorrels van de beste kwaliteit
  • Eiwitgehalte: 12-12,5%
  • W-waarde (bakdikte): 260-280
  • P/L-waarde (elasticiteit): 0,50-0,60
Pizzeria
Caputo Pizzeria Pizzameel Tipo 00 Traditioneel

Eindelijk in huishoudformaat! Tot nu toe was het originele meel van de professionele pizzaioli uit Napels alleen verkrijgbaar in zakken van 25 kg! Met dit pizzameel is het deeg elastisch, licht en rijst het perfect. Net als de originele pizza in Italië.

Caputo Nuvola – Pizzabloem Tipo 0

Gebruik: Voor pizza’s met een extreem hoge, luchtige korst

Specialiteit: Het sterke bakmeel maakt degen met een luchtig volume – dankzij de natuurlijke fermentatiecapaciteit van speciaal geselecteerde tarwekorrels.

  • van zachte tarwe
  • Eiwitgehalte: 12-13%
  • W-waarde (bakdikte): 270-290
  • P/L-waarde (elasticiteit): 0,50-0,60
Pizza Nuvola - Voor pizza met een extreem hoge, luchtige korst
Nuvola - Pizzamehl
Nuvola Caputo pizzabloem – luchtig deeg

Nuvola betekent wolk. De naam zegt het al met dit innovatieve meel. Het is ideaal voor ongelooflijk licht, superluchtig deeg. Bij het bakken krijgt je pizza een indrukwekkend hoge, luchtige korst.

Maak eenvoudig je eigen panettone

Caputo Bloem uit Manitoba

Gebruik: voor banketbakkerskoekjes (bijv. panettone) of toegevoegd aan ander Caputo meel om het eiwitgehalte te verhogen

Specialiteit: gemaakt van de “Manitoba” tarwesoort, die bijzonder rijk is aan eiwit, voor elastisch deeg.

  • Eiwitgehalte: 14-14,5%
  • W-waarde (bakdikte): 360-380
  • P/L-waarde (elasticiteit): 0,45-0,55
  • Ideaal voor langere looptijden
Manitoba meel type 0 Caputo Napoli

Meel uit Manitoba, de supertarwe met een extreem hoog eiwitgehalte. De extra sterke glutenstructuur zorgt ervoor dat zware degen met veel boter, gist of eieren en lange rijstijden bijzonder elastisch en rekbaar blijven.

Caputo Pasta fresca e Gnocchi – voor pastadeeg

Gebruik: Voor verse pasta en gnocchi

Eigenschappen: Kan veel vocht vasthouden, voor wit, glanzend deeg met een lange houdbaarheid

  • Eiwitgehalte: 12-12,5%
  • W-waarde (bakdikte): 260-280
  • P/L-waarde (elasticiteit): 0,70-0,80
Maak gewoon zelf verse pasta
Semola Caputo – Griesmeel van harde tarwe fijn

In Napels draait alles om pizza en pasta. De basis hiervoor wordt geleverd door de aloude molen van de familie Caputo. Hier worden de allerbeste tarwesoorten vermalen tot griesmeel van harde tarwe, waarmee meesterlijke degen kunnen worden gemaakt.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields