- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pizzabloem uit Italië – een vergelijking
We krijgen vaak vragen over de Italiaanse pizzameelsoorten van Caputo in onze winkel. De volgende korte portretten zijn bedoeld om u te helpen de verschillen - en nog belangrijker het gebruik van de afzonderlijke meelsoorten - in één oogopslag te begrijpen.

Meel type 405 – de grootste berg meel in de supermarkt. Soms beseffen we in onze ooghoeken dat er ook andere meelsoorten bestaan, maar we doen er geen moeite voor. Waarom zouden we? 405. Werkt altijd. Of toch niet?
In principe kun je elk meel gebruiken als je een deeg wilt maken. Ja, elke bloem! Je zult altijd eindigen met een soort cake, brood, pizza, enz. De kwaliteit van de bakwaren kan echter enorm variëren…
Maar welk meel is het juiste? Vooral voor een perfecte pizza? Dat is niet zo eenvoudig om uit te vinden. Er is bakkerslatijn: een cryptische taal van typeaanduidingen, W-waarden, P-waarden, enz. Als het om Italiaans meel gaat, is het weer anders omdat de Italianen hun meel anders categoriseren dan wij. Ze spreken als het ware een ander bakkerslatijn.
Het goede nieuws? Je hoeft geen bakkerslatijn te leren. Bekijk gewoon de lijst hier en ontdek snel welk Italiaans meel het beste is voor jouw doel.

Caputo Cuoco -Pizzabloem Tipo 00
Gebruik: Allrounder, van pizza tot gebak
Speciaal kenmerk: Ideaal voor langere wandeltijden.
- Eiwitgehalte: 13-14%
- W-waarde (bakdikte): 300-320
- P/L-waarde (elasticiteit): 0,50-0,60
- Hoog eiwitgehalte en sterk hydraterend vermogen
Caputo Classica – Pizzabloem Tipo 00
Gebruik: Snel pizzadeeg, witbrood, taart- of biscuitdeeg
Specialiteit: Ideaal voor korte rijstijden
- van zachte tarwe
- Snelle hydratatie en rekbare gluten zorgen voor een optimale fermentatie van het deeg in slechts enkele uren
- Eiwitgehalte 11-12% (relatief laag eiwitgehalte)
- W-waarde (bakdikte) 200-230
- P/L-waarde (elasticiteit) 0,50-0,60



Caputo Pizzeria – Pizzabloem Tipo 00
Gebruik: Voor echte Napolitaanse pizza
Specialiteit: Dit meel is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van pizzaioli in Napels, d.w.z. voor een dicht, zacht, rekbaar deeg.
- van zachte tarwekorrels van de beste kwaliteit
- Eiwitgehalte: 12-12,5%
- W-waarde (bakdikte): 260-280
- P/L-waarde (elasticiteit): 0,50-0,60
Caputo Nuvola – Pizzabloem Tipo 0
Gebruik: Voor pizza’s met een extreem hoge, luchtige korst
Specialiteit: Het sterke bakmeel maakt degen met een luchtig volume – dankzij de natuurlijke fermentatiecapaciteit van speciaal geselecteerde tarwekorrels.
- van zachte tarwe
- Eiwitgehalte: 12-13%
- W-waarde (bakdikte): 270-290
- P/L-waarde (elasticiteit): 0,50-0,60



Caputo Bloem uit Manitoba
Gebruik: voor banketbakkerskoekjes (bijv. panettone) of toegevoegd aan ander Caputo meel om het eiwitgehalte te verhogen
Specialiteit: gemaakt van de “Manitoba” tarwesoort, die bijzonder rijk is aan eiwit, voor elastisch deeg.
- Eiwitgehalte: 14-14,5%
- W-waarde (bakdikte): 360-380
- P/L-waarde (elasticiteit): 0,45-0,55
- Ideaal voor langere looptijden
Caputo Pasta fresca e Gnocchi – voor pastadeeg
Gebruik: Voor verse pasta en gnocchi
Eigenschappen: Kan veel vocht vasthouden, voor wit, glanzend deeg met een lange houdbaarheid
- Eiwitgehalte: 12-12,5%
- W-waarde (bakdikte): 260-280
- P/L-waarde (elasticiteit): 0,70-0,80

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment