- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Peperoncini
Peperoncini van Italië Als je van een pittige smaak in de keuken houdt, ontkom je er niet aan om chilipepers in je gerechten te gebruiken. Peperoncini is de Italiaanse naam voor chilipepers, Latijn Capsicum annuum. Net als veel andere nachtschade planten (aardappelen, tomaten, tabak), kwam het naar Europa vanuit de Nieuwe Wereld. De gelijkenis met […]

Peperoncini van Italië
Als je van een pittige smaak in de keuken houdt, ontkom je er niet aan om chilipepers in je gerechten te gebruiken. Peperoncini is de Italiaanse naam voor chilipepers, Latijn Capsicum annuum. Net als veel andere nachtschade planten (aardappelen, tomaten, tabak), kwam het naar Europa vanuit de Nieuwe Wereld. De gelijkenis met peper leidde tot nieuwe namen voor de plant in Europa: paprika, peperone, chilipeper, peperoncino. In Italië worden de hete pepers vooral in het zuiden geteeld. Vooral Calabrië staat bekend om zijn pittige keuken, waarin veel van de rode pepers worden gebruikt.
Peperoncini sott’olio en peperoncini ripieni

Peperoncini
Peperoncini kan vers of gedroogd worden gekocht. In Calabrië hangen gedroogde pepers vaak in bloemschermen voor de huizen in de dorpen. De intens rode chilipepers zijn een populair fotomotief. Het spreekt echter voor zich dat chilipepers zelden rauw worden gegeten, maar eerder gevuld of geconserveerd in olie. Je vindt ze in de winkel als peperoncini sott’olio. Gevulde peperoncini worden peperincini ripieni genoemd. Hiervan hebben we veel soorten in onze winkel: Gevulde peperoncini uit Calabrië, gevulde peperoncini met ansjovis en kappertjes, gevulde peperoncini met tonijn en peperoncini ripieni met nduja, een Zuid-Italiaanse pikante worstspecialiteit.

Penne all’arrabbiata met peperoncini
Peperoncini in pastasauzen
Peperoncini kan ook worden gebruikt om pastasauzen te bereiden. Ze zijn onmisbaar in penne all’arrabbiata, waarvan je het recept in onze collectie vindt. In de zomer stimuleren de pittige pepers de bloedsomloop en verkoelen ze je. In de winter warmen ze je van binnenuit op en maken ze je neus vrij met hun pittigheid. Daarnaast zijn ze het beste ooit voor fans van pittigheid.
Het water loopt me in de mond als ik dit schrijf. Ik vraag me af of je hetzelfde voelt als je dit leest en naar de foto’s kijkt.

Peperoncini in de tuin van Americo Quattrociocchi
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment