Parmezaanse korst – 5 receptideeën voor restjes Parmezaanse kaas

We kennen allemaal de restjes Parmezaanse kaas die ergens in de koelkast liggen. Toch zit er zoveel smaak in de Parmezaanse korst! Hier vind je leuke ideeën om restjes Parmezaanse kaas te gebruiken in de keuken!

From Jens 2 Min Reading time

5 manieren om Parmezaanse schil te gebruiken

Iedere Parmezaanse fan kent het probleem: je hebt een mooi stuk Parmezaan gekocht en raspt het hartstochtelijk over pasta en dergelijke, maar uiteindelijk blijft er altijd een restje kaas en Parmezaanse korst in de koelkast liggen. De ervaring leert dat deze resten na verloop van tijd veel te hard worden om te raspen en niet meer in stukjes te snijden zijn. Maar moet je de Parmezaanse korst gewoon weggooien? Nee, daar is de koning der kazen veel te goed voor!

Parmesan
Alleskunner Parmezaan

Strogele kleur, fijne korrel, delicaat aroma en kruidige smaak – deze Parmigiano Reggiano heeft een buitengewone smaak en een kwaliteit die nauwelijks kan worden overtroffen. Met zijn extra lange rijpingsperiode van 3 jaar (36 maanden) is het een echte zeldzaamheid.

Intense smaak in de Parmezaanse schil

De meeste smaak van Parmezaanse kaas zit in de korst. Wanneer de kaas wordt bewaard, ontwikkelt zich na verloop van tijd de korst, de natuurlijke beschermlaag van de kaas. Het opschrift Parmigiano Reggiano en het zegel van het Italiaanse Parmezaanse Consortium zijn in de korst van een echte Parmezaanse kaas gebrandmerkt. Wat je misschien niet weet, is dat de korst volledig eetbaar is. Het is belangrijk om het goed te wassen voor gebruik en het buitenste gedeelte eraf te schrapen met een mes.

Gebruik de Parmezaanse schil

5 receptideeën voor restjes Parmezaanse kaas

Parmezaanse schil in minestrone

  • Soepen en stoofschotels
    Het zwoerd kan heerlijk worden gekookt in een soep. Het werkt op dezelfde manier als een stuk spek. Als je een minestrone, stoofpot of een elegante aardappelsoep maakt, voeg je gewoon het zwoerd toe aan de pan. Als de soep klaar is, kun je de restjes eruit halen. De heerlijke Parmezaanse smaak geeft je soep net dat beetje extra.

  • Kaas- of tomatensaus voor pasta
    Als je een kaassaus of tomatensaus maakt voor spaghetti en dergelijke, kook je de Parmezaanse korst gewoon mee met de saus en verwijder je deze als de saus klaar is.
  • Gesmolten Parmezaanse kaaskorst
    Leg hiervoor de kaaskorstjes in een hete pan en laat ze sissen tot ze gaar zijn. Voeg indien nodig een paar druppels olijfolie toe. Serveer warm! Bijvoorbeeld met een tomatensalade en verse ciabatta.
Parmezaanse schil voor pastasaus
Risotto basisrecept

  • Pasta al burro
    Wanneer het gezouten water begint te koken, voeg je de pasta en de kaas toe. Wanneer de pasta al dente is, verwijder je de korst, laat je hem uitlekken en meng je hem met de gesmolten boter. Serveer met versgemalen peper en geniet van de delicate Parmezaanse smaak.
  • Risotto
    Voeg je overgebleven Parmezaanse kaas toe aan de risottopot. Terwijl de risotto al roerend langzaam kookt, zal zich een heerlijke Parmezaanse smaak ontwikkelen.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields