Frisella – Italiaans knäckebröd

Friselle en Knäckebröd Soms zijn er vreemde toevalligheden. We hebben net Friselle aan ons assortiment toegevoegd en ik heb er wat over gelezen. Toen realiseerde ik me de gelijkenis met rond knäckebröd uit Zweden. Hoewel het deeg anders is, zijn beide broodsoorten rond en hebben ze een gat in het midden. Maar terwijl Frisella twee […]

From Jens 2 Min Reading time

Friselle met tomaten en oregano

Friselle met tomaten en oregano

Friselle en Knäckebröd

Soms zijn er vreemde toevalligheden. We hebben net Friselle aan ons assortiment toegevoegd en ik heb er wat over gelezen. Toen realiseerde ik me de gelijkenis met rond knäckebröd uit Zweden. Hoewel het deeg anders is, zijn beide broodsoorten rond en hebben ze een gat in het midden. Maar terwijl Frisella twee keer wordt gebakken (Italiaanse biscotti), wordt Käckebröd bewaard door het te drogen. Beide tradities stammen uit een tijd waarin het veel moeilijker was om voedsel te bewaren.
Het echte toeval is echter dat er nog iets is dat typisch Italiaans en typisch Zweeds is: het Luciafeest, dat in beide landen op 13 december tijdens de advent wordt gevierd.

Zweeds Käckebröd (knäckebröd)

Zweeds Käckebröd (knäckebröd)

Friselle – het brood van de vissers

Frisella (meervoud friselle) komt oorspronkelijk uit Apulië. Daar werd het gebakken voor de vissers die het meenamen op meerdaagse tochten. Het was vergelijkbaar met de gewoonte in Duitsland met beschuit, dat – zoals de naam al doet vermoeden – ook twee keer wordt gebakken. Hierdoor blijft het brood lang goed. De Apulische vissers aten de friselle echter niet gewoon, maar doopten het kort in zeewater en belegden het dan met vers gevangen vis. Zelfs de oude Grieken zouden een tweemaal gebakken brood hebben gekend en daarmee de voorloper van friselle en beschuit.

Zuiver friselle

Zuiver friselle

Friselle kopen

Friselle werden ook aan land gegeten (maar waarschijnlijk niet door de vissers, die zeker blij waren om iets “fatsoenlijks” te eten te krijgen). Er is bijvoorbeeld een recept uit Apulië waarin de kort geweekte friselle wordt gebruikt met een mengsel van tomaten, basilicum en olijfolie in broodsalade (Panzanella > recept). In Napels worden friselle gegarneerd met tomaten, basilicum en olijfolie (vergelijkbaar met bruschetta).
Als je de smaak van friselle te pakken hebt en/of nieuwsgierig bent geworden, kun je bij ons friselle en andere Italiaanse broodspecialiteiten kopen. Bestel gemakkelijk online en je hebt de goederen meestal de volgende dag al in huis.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields