- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Bombardino recept (warme eierlikeur)
Als je je wintervakantie hebt doorgebracht in Zuid-Tirol of in de sneeuw van de Alpen, dan heb je waarschijnlijk genoten van Bombardino. Na een dag op de piste of een lange wandeling door de sneeuw is er bijna niets beter dan een open haard om je weer op te warmen!

alcohol, die wordt aangelengd met melk. De kers op de taart is een dot verse, opgeklopte room van
.
- 40 cl Warme melk
- 8 cl Brandy
- 16 cl Eierlikeur
- 100 ml Slagroom
- Cacaopoeder
- Kaneelstokje
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Giet de hete melk in een koffiemok of glazen.
- Step 2Roer de cognac en de advocaat erdoor.
- Step 3Klop de slagroom op en giet deze als topping in de kopjes.
- Step 4Versier met cacaopoeder en een kaneelstokje als je wilt, want het oog
drinkt ook. (Maar als je jezelf tijdens het drinken met het kaneelstokje in het oog van
prikt, heb je me verkeerd begrepen).

Bombardino varianten
De volgende varianten van Bombardino zijn te vinden op de hellingen van Zuid-Tirol, klassiek geserveerd met Marsala of brandy.
- Calimero (met een scheut espresso)
- Pirata (met rum in plaats van brandy)
- Schots (met whisky in plaats van brandy)
Het originele recept
Er is geen vast recept dat slaafs moet worden gevolgd. Maar het bestaat meestal uit een derde zabaglione-achtige eierlikeur, een derde dessertwijn of brandewijn en een beetje slagroom.
Om de zabaglione basis te maken, mix je de eierdooiers en suiker samen in een kom tot de textuur echt romig is. Voeg nu de alcohol toe: Ook hier wordt de garde gebruikt om alles goed te mengen.
Breng de melk en suiker in een pannetje op laag vuur aan de kook en laat daarna iets afkoelen. Roer het eimengsel door de warme melk. Het ei bindt de melk meteen. Het resultaat is een gladde, romige textuur.
Als je de zabaglione niet zelf wilt opkloppen, neem dan gewoon eierlikeur en meng die met verse melk.

Wat is Bombardino?
Het moet gezegd worden, de wintercocktail bestaat voornamelijk uit calorieën. Een echte “caloriebom”. Maar soms kun je jezelf verwennen. In principe is de Bombardino een eierlikeur met een flinke scheut alcohol, die wordt aangelengd met melk. De kroon op het werk is een topping van verse, opgeklopte room.
Verschil tussen Bombardino en eierlikeur
Voor eierlikeur worden eidooiers opgeklopt met suiker en alcohol zoals brandy of rum en room. Om een bombardino te maken, voeg je echter veel melk en room toe aan de eierlikeur. De eierpunch voelt het beste aan in een klein borrelglaasje, de bombardino in een grote beker of een hittebestendig glas met een handvat.

Waar komt de Bombardino vandaan?
De Bombardino wordt beschouwd als de Irish coffee van Italië. Volgens Wikipedia (Italiaans) is de winterdrank ontstaan in Livigno in de jaren 1970. Dit is een bekend skioord in de Valtellina Alpen, in het uiterste noorden van Italië. De uitvinder was een jongeman uit Genua. Hij runde een Mottolino, een plaatselijke berghut.
Op een avond vroegen hij en zijn vrienden zich af hoe een verwarmende wintercocktail eruit zou kunnen zien. Ze experimenteerden met ei, melk en brandy. Volgens de legende riep één van hen uit: “Verdomme! Het is een bommenregen!” In het Italiaans: “Accidenti! È una bombarda!” Zo kreeg het drankje zijn naam en veroverde het langzaam maar zeker de skihutten en de harten van de skiërs!
Als je ook in de zomer van Bombardino wilt genieten, serveer het dan “on the rocks”. Voor deze variatie roer je gewoon de advocaat door koude melk en voeg je een paar ijsblokjes toe. Een ander heerlijk zomers idee is een semifreddo, een roomdessert in laagjes met fruit!
In onze met liefde geselecteerde online shop voor Italiaanse specialiteiten vind je de Italiaanse cocktail Bombardino van een van de oudste distilleerderijen in de Aostavallei. Het lang gevestigde familiebedrijf St. Roch ligt op de hellingen van de Noord-Italiaanse Alpen en maakt een heerlijk romige Bombardino die je zal betoveren met zijn diepgele kleur. Gewoon losdraaien, inschenken en klaar!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment