- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pizza Cosacca – Recept
Pizza Cosacca is een traditionele Napolitaanse pizza: verbazingwekkend minimalistisch in zijn recept, heerlijk en absoluut authentiek. Hij is minder bekend dan de Margherita, maar hij laat zien hoe een delicatesse kan worden gemaakt met slechts een paar ingrediënten van hoge kwaliteit.

- 4 bereide deegballen , ca. 280 g per stuk
- 640 g Pizza tomaten
- 140 g Pecorino, fijn geraspt
- 20 ml Olijfolie , extra vierge
- Semola, voor het werkoppervlak
- 12 Basilicumbladeren
- Pizzaschil
- Pizzasnijder, of mes
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Verwarm de pizzaoven voor op de juiste temperatuur.
- Step 2Vorm een bal deeg tot een pizza.
- Step 3Verdeel er gelijkmatig 160 g pizzatomaten over. De bodem moet tot aan de rand bedekt zijn.
- Step 4Verdeel 40 g van de geraspte pecorino gelijkmatig over de pizza.
- Step 5Werk af met een paar druppels extra vierge olijfolie en plaats in de oven.
- Step 6Na 2-4 minuten is de pizza klaar in de pizzaoven. Voor een gelijkmatige bruining moet de pizza regelmatig worden omgedraaid.
- Step 7Maak de pizza na het bakken af met een eetlepel geraspte pecorino en een drupje olijfolie, garneer met een paar blaadjes basilicum en serveer zo snel mogelijk.
- Step 8Ga op dezelfde manier te werk voor de overige pizza’s.
Dit is een Pizza Cosacca
De pizza is gemaakt van klassiek Napolitaans deeg, dat in een steenoven op hoge temperatuur wordt gebakken tot de buitenkant luchtig en de binnenkant heerlijk zacht is. De pizza wordt eenvoudig belegd met een smakelijke tomatensaus, traditioneel gemaakt van San Marzano tomaten.
In plaats van de klassieke mozzarella wordt voor de Cosacca pizza fijngeraspte Pecorino Romano gebruikt, waarvan de pittige smaak perfect harmonieert met de tomatensaus. Hoewel Pecorino Romano bekend is in Duitstalige landen, wordt het vaak geassocieerd met pastagerechten (bijvoorbeeld cacio e pepe of carbonara). De combinatie met pizza is nog steeds meer een insider tip.
Video tutorial met pizza wereldkampioen Civitiello
Hoe de Kozakken aan pizza kwamen
De naam “Cosacca” wordt vaak toegeschreven aan Kozakken soldaten die in de 19e eeuw door Europa reisden en deze pizza met tomaten en pittige kaas geserveerd kregen toen ze Napels bezochten. Omdat de pizza zo populair was bij de Kozakken, werd hij naar hen vernoemd. Een andere theorie ziet de naam “Cosacca” meer als een verwijzing naar de rustieke en eenvoudige bereiding van de pizza, waarvoor geen mozzarella nodig is. Deze kaas was vroeger immers een luxeproduct dat niet altijd verkrijgbaar was.
De Cosacca is nog steeds een geheime tip
Pizza Cosacca is minder bekend in Duitsland omdat hij niet voldoet aan de gangbare tradities die hier populair zijn. Wij associëren pizza vaak met een kaasachtige ervaring: een dikke laag mozzarella die aan slierten trekt. Bovendien heeft de pizza Cosacca geen “marketingmoment” zoals de Margherita met zijn verhaal dat verwijst naar de Italiaanse nationale vlag. Toch is het absoluut de moeite waard om deze pizza eens te proberen.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment